Opera: Fidelio

Opera: Fidelio

Duur
128 minuten
Genre
Opera
Regie
Stefan Soltesz
Cast
Jennifer Wilson, Zoran Todorovich, Franz Hawlata, Cinzia Forte
datum release:19 maart 2020


Fidelio oder Die Eheliche Liebe (opus 72) is de enige opera die Ludwig van Beethoven schreef. De uiteindelijke versie kent twee actes, de oorspronkelijke versie, getiteld "Leonore", kent er drie. Het Duitse libretto werd geschreven door Joseph Sonnleithner op basis van de Franse tekst van Jean-Nicolas Bouilly (Léonore, ou l'amour conjugal) geschreven voor een andere componist: Pierre Gaveaux. 

De première vond plaats op 20 november 1805 in het Theater an der Wien in Wenen, onder leiding van de componist; bij deze uitvoering werd de ouverture Leonora nr. 2 (in C-groot) gespeeld. De eerste gereviseerde versie werd op 29 maart 1806 in hetzelfde theater voor het eerst uitgevoerd, opnieuw onder leiding van de componist, met de ouverture Leonora nr. 3 (eveneens in C). De tweede gereviseerde versie ging ten slotte op 23 april 1814 in het Kärntnertortheater in première, met de Fidelio-ouverture in E-groot.

De opera verhaalt hoe Leonore vermomd als gevangenbewaarder genaamd "Fidelio" haar echtgenoot Florestan van de dood redt in een politieke gevangenis.