Opera: Don Giovanni

Opera: Don Giovanni

Duur
165 minuten
Genre
Opera
Regie
Stefano Montanari
Cast
Alessandro Luongo, Attila Jun, Antonio Poli, Francesca Dotto, Carmela Remigio, Omar Montanari, Giulia Semenzato, William Corrò
datum release:13 december 2018

Muziek van Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto van Lorenzo Da Ponte
Naar het toneelstuk van Antonio de Zamora

 

Don Giovanni vertelt het verhaal van een mannelijke libertijn en zijn veroveringen. Don Giovanni sluipt, samen met zijn dienaar Leporello, het huis van Il Commendatore binnen en probeert zijn dochter Donna Anna te verleiden. Donna Anna, die verloofd is met Don Ottavio, is erin geslaagd haar aanvaller af te slaan en probeert nu zijn identiteit te achterhalen. Gealarmeerd door het gehuil van zijn dochter, haast de Commendatore zich naar haar toe, maar wordt daarbij dodelijk gewond door Don Giovanni. Wanneer Donna Anna, die hulp is gaan zoeken, terugkeert, vindt ze alleen het lichaam van haar vermoorde vader terug. Donna Anna beveelt Don Ottavio om wraak te nemen op de moordenaar van haar vader.

Don Giovanni werd voor het eerst opgevoerd door de Praagse Italiaanse opera in het Teatro di Praga op 29 oktober 1787. Het libretto van Da Ponte werd, zoals velen van die tijd, een dramma giocoso genaamd; een term die duidt op een mix van ernstige en komische elementen. Mozart bracht dit werk onder in zijn oeuvre als een operette. Hoewel het stuk soms als komisch wordt beschouwd, brengt het zowel komedie, melodrama als bovennatuurlijke elementen samen.

Orkest en koor van het Teatro La Fenice

Voorstelling op 13 december, Ontvangst: 18u30 - Voorstelling: 19u00