Opera: Madama Butterfly

Opera: Madama Butterfly

Duur
164 minuten
Genre
Opera
Regie
Mario Gas
Cast
Madama Butterfly: Ermonela Jaho Suzuki: Enkelejda Shkosa Mrs. Kate Pinkerton: Marifé Nogales B.F. Pinkerton: Jorge de León
datum release:23 april 2020

De Japanse huwelijksmakelaar Goro heeft een deal gesloten voor de Amerikaanse marineofficier Benjamin Pinkerton. Trots vertelt Pinkerton aan de consul, Sharpless, dat hij huis en bruid gehuurd heeft voor een periode van 999 jaar- met een opzegtermijn van een maand. Hij verheugt er zich enorm op, en Butterfly lijkt hem de ideale tijdelijke vrouw, tot de tijd rijp is pm met een Amerikaanse te trouwen. Drie jaar zijn inmiddels verstreken, sinds Pinkerton vlak na de bruiloft Nagasaki heeft verlaten. Toch blijft Butterfly vol vertrouwen op zijn terugkomst wachten. Dan komt Sharpless eindelijk het nieuws brengen dat Pinkerton terugkomt, maar: met de Amerikaanse vrouw waarmee hij inmiddels getrouwd is.

Butterfly is een griezelige belichaming van het conflict tussen twee onverzoenlijke beschavingen, de ene die de andere domineert. Puccini, een man met een subtiele theatrale geest, gaf briljant de kwetsbaarheid weer van een verliefde geisha die naïef geloofde dat de Noord-Amerikaanse marineofficier ook van haar hield. De muzikale score roept aangenaam geharmoniseerde traditionele Japanse melodieën op. Ondanks het fiasco van het debuut van Madama Butterfly in Milaan, bleef de componist vastbesloten om een succes te maken van wat hij zijn meest oprechte en expressieve werk beschouwde. Mario Gas plaatst het verhaal in een filmstudio uit de jaren dertig en vertelt dit ontroerende drama vanuit drie gelijktijdige perspectieven: de opvoering van de opera zelf, de opname film van de opera en de projectie ervan in zwart-wit op een groot scherm.

 

De opera is voorzien van Engelse ondertitels